Vuosi 2011 on aktiivista kansalaisuutta edistävän vapaaehtoistoiminnan Euroopan teemavuosi. Teemavuoden kautta osoitetaan, että vapaaehtoistoiminta on aktiivista kansalaisuutta ja keskeistä demokratialle. Teemavuoden tavoitteina ovat 1) luoda suotuisa toimintaympäristö vapaaehtoistoiminnalle, 2) lisätä vapaaehtoistoiminnan järjestäjien vaikutusvaltaa vapaaehtoistoiminnan laadun parantamisessa, 3) vapaaehtoistoiminnan tunnustaminen ja 4) vapaaehtoistoiminnan arvon ja merkityksen tunnetuksi tekeminen.  (Eurooppalainen vapaaehtoistoiminnan vuosi 2011; Pessi & Oravasaari 2010, 7-8.)

Vapaaehtoistoiminta edistää sukupolvien välistä kanssakäymistä, sillä toimintaan osallistuu kaikenikäisiä ihmisiä. Väestön ikärakenteen muutos ja suuri aktiivisten ikääntyneempien ihmisten joukko voivat vapaaehtoistoiminnan kautta tarjota uudelleen taitonsa ja kokemuksensa yhteiskunnan yhteiseksi hyväksi. Vapaaehtoistoiminnalla on vahva merkitys sosiaaliselle yhteenkuuluvuudelle sekä sitoutumiselle paikallisella, alueellisella sekä kansallisella ja Euroopan tasolla. (Neuvoston päätös Euroopan vapaaehtoistyön teemavuodesta 2009, 2, 6.)

30 prosenttia eurooppalaisista osallistuu vapaaehtoistoimintaan (Neuvoston päätös Euroopan vapaaehtoistyön teemavuodesta 2009, 3). Suomalaiset ovat aktiivisia vapaaehtoistoimijoita, joka kolmannes suomalainen osallistuu vapaaehtoistoimintaan ja puolet suomalaisista on valmiita osallistumaan vapaaehtoistoimintaan pyydettäessä (Pessi & Oravasaari 2010, 7).

Lähteet:

Eurooppalainen vapaaehtoistoiminnan vuosi 2011. [verkkojulkaisu] Kansalaisareena.fi [viitattu 3.11.2010]. Saatavissa: http://www.kansalaisareena.fi/index.php?sivu=EUvapaaehtoisvuosi2011

Neuvoston päätös Euroopan vapaaehtoistyön teemavuodesta 2009. [verkkojulkaisu] Eur-lex.europa.eu [viitattu 26.1.2011]. Saatavissa: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2009:0254:FIN:FI:PDF

Pessi, A.-B. & Oravasaari, T. 2010. Kansalaisjärjestötoiminnan ytimessä - tutkimus RAY:n avustamien sosiaali- ja terveysjärjestöjen vapaaehtoistoiminnasta. Helsinki: Yliopistopaino.